Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας

ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ

Ψυχολόγος (MSc) με ειδίκευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική
Επιστ. Υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ

Ο Ν. Γκιωνάκης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (Ιταλία) στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Από το 1988 εργάζεται στον τομέα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης χρόνιων ψυχωτικών ασθενών, της κοινοτικής  ψυχικής υγείας και συμμετέχει ενεργά στη μεταρρύθμιση του συστήματος φροντίδας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Έχει εμπειρία στην οργάνωση και διαχείριση υπηρεσιών ψυχικής υγείας για περιθωριοποιημένα άτομα όπως χρόνιους ψυχικά ασθενείς, ψυχογηριατρικούς ασθενείς, μετανάστες με διαταραχές ψυχικής υγείας.

Το 2007 ίδρυσε  το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (www.babeldc.gr), μια χρηματοδοτούμενη από το κράτος (Υπουργείο Υγείας) μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες στην Αθήνα (Ελλάδα)  της οποίας την ευθύνη διαχείρισης έχει η Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοιν. Αλληλεγγύης (www.syn-eirmos.gr). Είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της  μονάδας και σε αυτό το πλαίσιο έχει αναπτύξει κλινική δραστηριότητα (ειδικά με επιζώντες ακραίας βίας), εκπαιδευτική δραστηριότητα (συνεργαζόμενος με διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς) και δραστηριότητα εποπτείας εργαζομένων που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Ως εκπαιδευτής σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και εν γένει ανθρώπων που έχουν επιβιώσει κρίσεων και καταστροφών έχει εκπαιδεύσει επαγγελματίες στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Λετονία, την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ουκρανία.

Είναι μέλος του Centre for Trauma, Asylum and Refugees (University of Essex), του Εργαστηρίου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο-Αθήνα και της Global Society on Migration, Ethnicity, Race and Health. Από το 2016 συντονίζει την Τεχνική Ομάδας Εργασίας Αττικής για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών δημοσιεύσεων και κεφαλαίων βιβλίων σχετικά με την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, την εφαρμογή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τη διασφάλιση ποιότητας, τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων κ.λπ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τον Δεκέμβριο 2022, η βάση Scopus κατέγραφε 27 αναφορές στο έργο του και H-index 2.