Ιατρός, Βιοπαθολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης (MSc) στη Βιοστατιστική και έχει εκπονήσει τη διδακτορική του διατριβή στη Μοριακή Επιδημιολογία Ιογενών Λοιμώξεων (Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ειδικεύτηκε στη Βιοπαθολογία στα Νοσοκομεία “Ανδρέας Συγγρός”, “Λαϊκό Νοσοκομείο” και 401. Στη συνέχεια εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2017 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος Marie Curie και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ην.Βασιλείου λαμβάνοντας συγχρόνως τους τίτλους του Νεαρού Ερευνητικού Υπότροφου από το Κολλέγιο St.Cross και του Ερευνητικού Λέκτορα από το Πανεπιστήμιο.
Από το 2013 μέχρι το 2017 εργάστηκε παράλληλα ως άμισθος επιμελητής κλινικής ιολογίας στο Τμήμα Αναφοράς Ιών, στο οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) στο Colindale του Λονδίνου.
Είναι μέλος του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και υπότροφος του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων (Royal College of Pathology) και της Βασιλικής Ιατρικής Κοινότητας (Royal Society of Medicine). Έχει λάβει το βραβείο ιατρικών επιστημών «Ιωάννη Βλυσσίδη» από την Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο βραβείο Marie Sklodowska-Curie στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο και για τη κλινική του συνεισφορά του στην Ιατρική Ιολογία εκλέχθηκε στην Υποτροφία του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων. Είναι μέλος της ομάδας των επικεφαλής (sub-domain lead) του Συνεταιρισμού Κλινικής Μετάφρασης των 100,000 γονιδιωμάτων στον οργανισμού Genomics England.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εφαρμογές της εξελικτικής ιολογίας στη σύγχρονη ιατρική. Έχει περισσότερες των 60 δημοσιεύσεων συμπεριλαμβανομένων εργασιών ως επικεφαλής στα περιοδικά PNAS, Current Biology, PLoS Medicine, και PLoS Pathogens, καθώς και επιστολές στα Science, New England Journal of Medicine και Lancet Infectious Diseases.
Τον Δεκέμβριο 2022, η βιβλιογραφική βάση pubmed αποδελτίωνε 98 επιστημονικές εργασίες της ΠΛ. Η βάση SCOPUS κατέγραφε 2618 βιβλιογραφικές αναφορές και δείκτη Hirsch (h-index) 29. Οι σχετικές καταγραφές από τη βάση google scholar ήταν 4073 αναφορές και h-index 33.