Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας

ΕΛΕΝΗ ΡΙΖΑ

MPH, MSc, PhD, DLSHTM
Επιδημιολόγος, Υγιεινολόγος
Μέλος ΕΔΙΠ
Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Η δρ Ελένη Ριζά είναι Eπιδημιολόγος- Υγιεινολόγος κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο Dundee Σκωτίας-UK, διδακτορικού τίτλου στην Επιδημιολογία από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, University of London-UK και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Διεθνή Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποκτήσει Δίπλωμα στην Αναγκαστική Μετανάστευση (Forced Migration) από το Refugee Studies Centre- University of Oxford, δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές Υγειονομικές Κρίσεις (Health in Humanitarian Crises) από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London-UK και Δίπλωμα στη Βιοηθική από την Ακαδημία Βιοηθικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins- ΗΠΑ.

Συμμετέχει ενεργά στην διδασκαλία των προπτυχιακών μαθημάτων «Επιδημιολογία & Μεθοδολογία Έρευνας» και «Προληπτική Ιατρική-Δημόσια Υγεία». Επιπλέον συντονίζει την οργάνωση και διδασκαλία του υποχρεωτικού κατ’ επιλογήν μαθήματος «Ιατρική της Εργασίας».

Είναι υπεύθυνη επιστημονικού συντονισμού και οργάνωσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής στην «Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου». Συμμετέχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με διδασκαλία στα αντικείμενα της Επιδημιολογίας- Μεθοδολογίας Ιατρο-βιολογικής Έρευνας, Εκτίμησης Επαγγελματικού και Περιβαλλοντικού Κινδύνου, Παγκόσμιας Υγείας και Διαχείρισης Κρίσεων και με επίβλεψη μεγάλου αριθμού διπλωματικών εργασιών. Δραστηριοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα, σε παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και σε δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα προς ευάλωτους πληθυσμούς.

Έχει 56 δημοσιευμένες εργασίες σε περιοδικά με κριτές με 721 ετεροαναφορές και δείκτη h-index 16 στη βάση Scopus, 39 εργασίες στη βάση Pubmed και 97 εργασίες με 1197 ετεροαναφορές και h-index 19 στη βάση Google Scholar (Δεκέμβριος 2022). Έχει συγγράψει 12 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και πληθώρα συμμετοχών σε επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ομιλεί άπταιστα 5 γλώσσες, είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MsF) και κριτής ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά.