Έκθεση των Γιατρών του Κόσμου 2017: οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και η ανταπόκριση των εθνικών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη

Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν σε νέα έκθεσή τους πως τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο και προτρέπει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική ιατρική κάλυψη.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα και συνεντεύξεις που συγκεντρώθηκαν από 43.286 ασθενείς, που επισκέφτηκαν τις κλινικές και τα λοιπά προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου και των εταίρων τους σε 14 χώρες το 2016. Στους ασθενείς αυτούς περιλαμβάνονται τόσο πολίτες της εκάστοτε χώρας όσο και μετανάστες, πολίτες δηλαδή χωρών εκτός ΕΕ αλλά και ευρωπαίοι που μετανάστευσαν σε άλλα κράτη μέλη. Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς κατάφεραν να ξεφύγουν από καταστάσεις βίας, συγκρούσεις και διακρίσεις από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Περίπου το 25% από αυτούς αποτελούνταν από ανήλικους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση περιέχει δεδομένα και μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από 6 ανοιχτά πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδος σε Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Λέσβο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Πολλοί από τους ασθενείς, πέρα από τα όποια σωματικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων ανέφερε πως υπήρξε θύμα βίας ενώ περισσότερο από το 60% των ασθενών που κατεγράφησαν ως γονείς ανηλίκων, διαχωρίστηκαν από κάποια ή ακόμα και από όλα τα παιδιά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (89%) αναφέρει ότι αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος που αφορά στην ιατρική τους φροντίδα, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. «Το κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι ασθενείς μας, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι πως όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες», είπε ο Υπεύθυνος Προάσπισης και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, Στάθης Πουλαράκης. «Έρχονται σε εμάς αναζητώντας μία σανίδα σωτηρίας απέναντι στις δύσκολες και πολλές φορές απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή συνθήκες που βιώνουνε, αφού συχνά περνάνε απαρατήρητοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Οι Γιατροί του Κόσμου και οι εταίροι τους έχουν αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα οξέων και χρόνιων ασθενειών καθώς και επιπλοκών που προκύπτουν από την κύηση. Πάνω από το 50% των ασθενών ήταν ανασφάλιστο και δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν οικονομικά το βάρος της ιατρικής τους φροντίδας. Πολλοί, τόνισαν πως δεν μπορούσαν ανταπεξέλθουν στα διοικητικά εμπόδια των Εθνικών Συστημάτων Υγείας που υψώνονταν μπροστά τους. Κάποιοι άλλοι, λόγω μη κατανόησης της γλώσσας ή λόγω μη ισότιμης μεταχείρισης εγκατέλειπαν κάθε προσπάθεια φοβούμενοι ακόμα και τη σύλληψη.

Η έκθεση αναδεικνύει την υποχώρηση των ευρωπαϊκών κρατών από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για καθολική κάλυψη υγείας εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Αναφέρει με αναλυτικό τρόπο μέτρα που υιοθετήθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα εμπόδια που συναντούν οι μετανάστες κατά την πρόσβαση τους στην υγειονομική περίθαλψη είναι επιζήμια για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό επικρίνονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποίησαν την υγειονομική περίθαλψη ως μέσο ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όχι μέσο για την επίτευξη πολιτικών σκοπών», δήλωσε ο Στάθης Πουλαράκης. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν έρχονται στην Ευρώπη για να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Το να εξαιρούνται από τις υπηρεσίες υγείας θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

«Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή», πρόσθεσε. «Σαφώς, οι προϋπολογισμοί είναι περιορισμένοι. Είναι όμως προς το συμφέρον όλων μας να έχουν όλοι πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Κάτι τέτοιο άλλωστε είναι μακροπρόθεσμα οικονομικά επωφελές».

Η έκθεση διαπιστώνει αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης των συνιστάμενων επιπέδων ανοσοποίησης. Κάνει έκκληση για μια πιο προοδευτική και ισότιμη προσέγγιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια, προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στην εν γένει προαγωγή της υγείας.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να άρουν τα διοικητικά εμπόδια και τις διακρίσεις στο πλαίσιο των υπηρεσιών υγείας και να ενισχύσουν την ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς επίσης και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι ενημερωτικές εκστρατείες και η κατάλληλη κατάρτιση του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ευάλωτων ατόμων είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών.

Δείτε την έκθεση εδώ: http://www.medecinsdumonde.org/en/actualites/publications/2017/11/08/falling-through-cracks-failure-universal-healthcare-coverage-europe

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Αθήνα, 8/11/17

Όπου υπάρχουν Άνθρωποι

Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής & Αγωγής Υγείας 2017 – Βραβεύσεις φοιτητών μας

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής & Αγωγής Υγείας (https://neaygeia.gr/congress/7th-summit/) που έγινε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2017 από την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής & Προαγωγής Υγείας είχαμε την τιμή και τη χαρά να δούμε τους φοιτητές μας να συμμετέχουν και να βραβεύονται με τις ερευνητικές τους εργασίες!

Πολλά μπράβο στον Κωνσταντίνο Ζερβό για τη βράβευση της εργασίας του με τίτλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Ζερβός Κωνσταντίνος,  Τσίτσας Γεώργιος & Μαύρα Χατζηδημητρίου)

και την Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου, σήμερα υποψήφια διδάκτωρ, για τη βράβευση της εργασίας της με τίτλο ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Εξαιρετική!!! η δουλειά των φοιτητών μας που συμμετείχαν στο Συνέδριο με τις εργασίες τους:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α.Ν.Τ.Ε.Χ.Ω». ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ. ΣΧΕΙΑΣΜΟΣ, ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΜΙΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (Ε. Ατσαβέ & Γ. Τσίτσας)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΥΝΑΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»: ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ (Ευθ. Πατσίκα & Ειρ. Αναστασοπούλου)

ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΥΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ (Κ. Κωνσταντοπούλου)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (Αικ. Νικηταρά , Ε. Δουρίδα, Κ. Σκριάπα & Χ. Μάζη)

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (Ι. Τρικούπη-Μπάγια, Θ. Πελέκη, Κ. Παπαβασιλείου & Ε. Σταύρου)

 

 

25th International Conference on Health Promoting Hospitals and Health Services 2017

25th International Conference on Health Promoting Hospitals and Health Services, Vienna, April 2017, “Directions for Health Promoting Health Care. Lessons from the past, solutions for the future”

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΕΔΩ:  https://www.hphconferences.org/fileadmin/user_upload/conferences/Vienna2017/AbstractBook_2017_Vienna.pdf

In 2017, the annual International Conference on Health Promoting Hospitals and Health Services (International HPH Conference) was hosted by the Austrian Network of Health Promoting Hospitals and Health Care Institutions. The focus of the 25th International HPH Conference was “Directions for Health Promoting Health Care. Lessons from the past, solutions for the future”. Under this general theme, the conference specifically focused on five sub-themes:

– Contributions of health care to mitigating and adapting to climate change
– Reorienting health services and systems: 30 years after the Ottawa Charter
– Celebrating achievements from the past, identifying challenges for the future
– The role of health promoting health care to achieve the Sustainable Development Goals: steps towards 2030
– Transforming health care to empower and meet the health needs of refugees and migrants

ΝΕΧΤ!
26TH INTERNATIONAL CONFERENCE
ON HEALTH PROMOTING HOSPITALS AND HEALTH SERVICES
HEALTH PROMOTION STRATEGIES TO ACHIEVE REORIENTATION OF HEALTH SERVICES:
EVIDENCE-BASED POLICIES AND PRACTICES
BOLOGNA, ITALY | JUNE 6-8, 2018

10th European Public Health Conference ‘Sustaining Resilient & Healthy Communities’ 2017

10th European Public Health Conference ‘SUSTAINING RESILIENT & HEALTHY COMMUNITIES’

1 – 4 November 2017, StoUntitledckholmsmässan, Sweden

Many European communities face new challenges in the provision of preventive and curative services. Migration, ageing populations, climate change, political upheavals and austerity measures all threaten the provision of high quality and equitable services. People’s opportunities for a healthy life are closely linked to the socio-economic conditions in which they live. Resilient and empowered communities respond better to economic, social and environmental change.

Communities that remain disadvantaged also remain behind in health outcomes and other social determinants. People need to be empowered to manage their health more pro-actively, chose healthy lifestyles and make informed choices. The current problems in many European countries caused by the economic crisis coupled with structural changes in demography and disease patterns call for the reform and modernisation of public health, health services and social care systems.

The problems are set against a context of changing values and expectations on our social systems. Innovations – new combinations of practices and approaches developed to better address social needs and expectations – need to be developed and implemented throughout health and social care systems. New modes of collaboration between the public and privates sector are needed. Investing in people’s health helps improve the health of the population and contributes to productivity, employability and growth, factors essential to sustainable development and resilience of societies in times of challenging environmental and social changes. Reducing health inequalities contributes to social cohesion and breaks the vicious spiral of poor health and poor socio-economic condition.


THEMES / PLENARY SESSIONS

– Sharing our common wealth: efficiency and equity trade-offs in welfare policies.
– Public health in a globalized world: Is Europe ready for the challenges?
– Winds of change: From public to private, from collective to individual: How can public health systems adapt to a changing world?
– Health systems under pressure.
– Planetary boundaries and health:how do they interact?

www.ephconference.eu